HvJ – conclusie AG na NL verwijzing in zaak Stichting Brein over mediaspelers, hyperlinks en “mededeling aan het publiek”

Posted on Posted in Intellectuele eigendom

 

HvJ – CONCLUSIE A-G CAMPOS SÁNCHEZ-BORDONA – 8 december 2016 – Stichting Brein – Zaak C‑527/15 – ECLI:NL:RBMNE:2015:7192 (verwijzing Rb Midden-Nederland) – ECLI:EU:C:2016:938 (conclusie)

Mediaspeler met hyperlinks naar websites waarop auteursrechtelijk beschermde werken zonder toestemming van rechthebbenden direct toegankelijk zijn gemaakt, is een ‚mededeling aan het publiek  

Richtlijn 2001/29/EG. De zaak gaat over mediaspelers die op de markt worden gebracht waarmee consumenten via streaming gemakkelijk films, televisieseries en (live)sportuitzendingen die worden aangeboden op streamingwebsites kunnen bekijken. De streamingwebsites bieden deze films, televisieseries en (live)sportuitzendingen aan zonder toestemming van de auteursrechthebbenden. Het eerste onderwerp betreft de uitleg van het begrip “mededeling doen aan het publiek” als bedoeld in artikel 3 Auteursrecht-richtlijn. Het tweede onderwerp betreft de uitleg van het begrip “rechtmatig gebruik” als bedoeld in artikel 5 lid 1 Auteursrecht-richtlijn.

A-G: De verkoop van een mediaspeler waarin de verkoper hyperlinks heeft geïnstalleerd naar websites waarop auteursrechtelijk beschermde werken, zoals films, series en live‑uitzendingen, zonder toestemming van de rechthebbenden direct toegankelijk zijn gemaakt, is een ‚mededeling aan het publiek’ in de zin van artikel 3, lid 1, van richtlijn 2001/29/EG en komt niet in aanmerking voor de uitzondering van artikel 5, lid 1, van richtlijn 2001/29, aangezien hij niet valt onder het begrip ‚rechtmatig gebruik’ in de zin van die bepaling, onder b), en in elk geval niet voldoet aan de voorwaarden voor de toepassing van artikel 5, lid 5, van die richtlijn.

  1. Mediaplayers and streaming: AG Campos Sánchez-Bordona in Filmspeler proposes broad interpretation of notion of ‘indispensable intervention’ (IP Kat)